Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «الف»
2024-05-09@07:16:09 GMT

شرایط بهره مندی از معافیت‌ و کسر خدمت‌ ایثارگری

تاریخ انتشار: ۶ آذر ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۵۸۲۶۴۲۵

به گزارش ایسنا، سردار ابراهیم کریمی درباره اجرای قانون معافیت و کسر خدمت‌های مربوط به رزمندگی و ایثارگری اظهار کرد: براساس بند "د" ماده 88 قانون برنامه ششم توسعه موضوع کسر خدمت و معافیت‌های مربوط به فرزندان ایثارگران مورد توجه قرار گرفته و بر اساس آن و با موافقت ستادکل نیروهای مسلح به ازای هر یک ماه سابقه حضور در جبهه یک ماه کسر خدمت به فرزندان رزمندگان اعطا خواهد شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

همچنین به ازای هر یک درصد جانبازی و هر یک ماه اسارت نیز یک ماه کسر خدمت به فرزندان جانبازان و آزادگان داده می‌شود.

کریمی با بیان اینکه این قانون و نحوه اجرای آن در ستادکل نیروهای مسلح مورد بررسی قرار گرفت، تصریح کرد: در نهایت مقرر شد تا سالانه 20 هزار نفر امکان بهره مندی از این قانون را داشته باشند. در واقع افرادی که بیشترین اولویت و امتیاز را در هر سال دریافت کنند تا 20 هزار نفر اول می‌توانند از این شرایط بهره مند شوند.

وی سازمان وظیفه عمومی ناجا را مجری اجرای این قانون دانست و گفت: بر این اساس از شنبه یازدهم آذرماه امسال تمامی افراد متقاضی بهره مندی از این تسهیلات و کسر خدمت‌ها باید با مراجعه به دفاتر پلیس + 10 درخواست خود را ثبت کنند از این رو به تمامی جانبازان، ایثارگران و رزمندگان که امکان بهره مندی فرزندانشان از کسر خدمت‌های سربازی وجود دارد توصیه می‌شود که طی این مدت یعنی از یازدهم آذرماه تا دهم دی ماه امسال با مراجعه به دفاتر پلیس + 10 درخواست خود را ثبت کنند.

جانشین رئیس سازمان وظیفه عمومی ناجا اضافه کرد: در 10 روز اول جانبازان و ایثارگران باید به دفاتر پلیس + 10 مراجعه کرده و پس از آن نیز رزمندگان می‌توانند به این دفاتر مراجعه و ثبت نام کنند.

اعلام هزینه‌ها و شرایط ثبت درخواست

کریمی درباره اینکه هزینه و شرایط ثبت درخواست برای بهره مندی از معافیت رزمندگی و ایثارگری چقدر است به ایسنا گفت: شش هزار تومان تنها مبلغی است که باید در دفاتر پلیس + 10 پرداخت شود. درخصوص مدارک نیز باید بگویم که این مدارک در مرحله نخست یعنی هنگام ثبت نام تنها براساس خوداظهاری متقاضیان انجام خواهد شد. بنابراین با توجه به اینکه اطلاعات تمامی فرزندان و همچنین مدارک مربوط به رزمندگی، ایثارگری و جانبازی باید در فرم وارد شود لازم است که متقاضیان یا این اطلاعات را کاملا در ذهن داشته باشند یا کپی از آن را به همراه داشته باشند تا امکان پر کردن فرم برایشان فراهم شود.

جانشین رئیس سازمان وظیفه عمومی ناجا درباره اینکه آیا تنها باید فرد رزمنده، ایثارگر یا جانباز نسبت به ثبت نام اقدام کند یا خیر نیز گفت: هرکسی می‌تواند از طرف افراد ثبت نام کند. بنابراین ممکن است برخی‌ها توسط فرزاندانشان یا همسرانشان ثبت نام شوند اما مهم آن است که تمامی افراد در این مدت یک ماهه نسبت به ثبت نام خود اقدام کنند.

قانون معافیت ایثارگری، رزمندگی و آزادگی همچنان پابرجاست

وی در پاسخ به ابهام برخی از مخاطبان ایسنا مبنی بر اینکه آیا با اجرای این قانون، قانون معافیت‌های ناشی از رزمندگی، ایثارگری و آزادگی ملغی شده یا خیر؟ تصریح کرد: این قانون همچنان پابرجاست و براساس آن به ازای هر 25 درصد جانبازی امکان معافیت یکی از فرزندان ذکور وجود دارد همچنین به ازای هر 30 ماه رزمندگی نیز یکی از فرزندان ذکور می‌تواند از انجام خدمت سربازی معاف شود.

جانشین رئیس سازمان وظیفه عمومی ناجا تاکید کرد که افرادی که به واسطه این قانون معاف شوند جزو سهمیه 20 هزار نفری سالانه نیستند.

کریمی درباره اینکه آیا می‌توان کسر خدمت‌های مربوط به رزمندگی، جانبازی و اسارت را باهم جمع کرد یا خیر؟ گفت: این موارد قابل جمع است و ما در امتیازبندی که برای شناسایی 20 هزار نفر اول انجام می‌دهیم حتما تمام این موارد را لحاظ کنیم.

وی در پاسخ به اینکه آیا اگر فردی به عنوان مثال 24 ماه سابقه رزمندگی داشته و دو فرزند پسر داشته باشد می‌تواند برای هر دو فرزندش معافیت بگیرد یا خیر؟ اظهار کرد: این 24 ماه تنها برای اولین فرزندی که به سربازی برود قابل استفاده خواهد بود و او کسر خدمت دریافت می‌کند اما مثلا اگر فردی 40 ماه سابقه رزمندگی داشته باشد فرزند اولش با 30 ماه سابقه معاف شده و فرزند دومش نیز به شرط آنکه جزو 20 هزار نفر اول قرار بگیرد می‌تواند 10 ماه کسر خدمت دریافت کند.

نداشتن غیبت شرط بهره مندی از کسر خدمت‌های ایثارگری

جانشین رئیس سازمان وظیفه عمومی ناجا درباره شرط بهره مندی از کسر خدمت‌های مربوط به رزمندگی، جانبازی و آزادگی خاطر نشان کرد: نداشتن غیبت مهمترین شرط برای بهره مندی از این کسر خدمت‌هاست درواقع اگر فردی وارد غیبت شود به هیچ عنوان امکان بهره مندی از این تسهیلات برایش وجود نداشته و حتی اگر جزو 20 هزار نفر اول قرار بگیرد باید سربازی‌اش را به شکل عادی طی کند از این رو به تمامی مشمولان توصیه می‌شود که حتما توجه داشته باشند که وارد غیبت نشوند.

وی اضافه کرد: مشمولان می‌توانند پیش از آنکه وارد غیبت شوند نسبت به تعیین تکلیف سربازی خود اقدام کنند. از سوی دیگر افرادی که ممکن است دارای این شرایط باشند حتی در حین خدمت نیز می‌توانند از آن بهره مند شوند. از این رو می‌توانند پس از اعزام به سربازی شانس خود را در سال دوم خدمت برای بهره مندی از این کسر خدمت‌ها استفاده کنند؛ اما داشتن غیبت تمامی این شانس‌ها را از بین می‌برد.

اعلام اولویت‌ها برای 20 هزار نفر اول

کریمی درباره اولویت‌ها برای قرار گرفتن در لیست 20 هزار نفر نخست نیز گفت: شرط اصلی داشتن امتیاز بالاست. پس از آن کسانی که در حال خدمت هستند یا مشمولانی که طی یکسال آتی به سربازی اعزام خواهند شد در اولویت 20 هزار نفر نخست امسال قرار خواهند گرفت.

جانشین رئیس سازمان وظیفه عمومی ناجا تصریح کرد: به عنوان مثال اگر فردی طی یکسال آتی بخواهد به سربازی اعزام شود و دارای امتیازی یکسان با فرد دیگری باشد که موعد اعزامش دو سال دیگر است این فرد در اولویت خواهد بود.

وی درخصوص بهره مندی افراد حین خدمت از این کسر خدمت‌ها نیز گفت: یکی از دلایل دادن فرصت یک ماهه برای ثبت نام رسیدگی سریع به درخواست این دسته از سربازان است. این افراد در صورتی که امتیاز کافی را کسب کنند از سربازی ترخیص خواهند شد.

اعتبار کسر خدمت‌های ایثارگری قدیمی برای اعزامی‌های تا 19 آذر

کریمی درباره شیوه قبلی اعطای کسر خدمت به ازای ماه‌های حضور در جبهه، اسارت یا درصد جانبازی گفت: درگذشته چنین قانونی وجود داشت و متولدین سال 72 و قبل از آن که کسر خدمت‌های خود را ثبت کرده بودند می‌توانستند از آن بهره مند شوند. در حال حاضر این قانون ملغی شده اما کلیه سربازانی که تا 19 آذر امسال به سربازی اعزام شوند همچنان می‌توانند اگر واجد شرایط بهره مندی از کسر خدمت‌های جدید نیستند یا جزو آن 20 هزار نفر قرار نمی‌گیرند از همان کسر خدمت قبلی خود استفاده کنند.

جانشین رئیس سازمان وظیفه عمومی ناجا در پاسخ به سوال دیگر که آیا این کسر خدمت‌ها تنها مربوط به سوابق ایثارگری پدران می‌شود یا خیر گفت: مادران نیز اگر سابقه اسارت، جانبازی یا حضور در جبهه دارند می‌توانند با ثبت اطلاعات خود در دفاتر پلیس + 10 نسبت به دریافت کسر خدمت برای فرزندان خود اقدام کنند حتی اگر پدر و مادر هر دو دارای این سوابق باشند امکان تجمیع آن نیز وجود دارد.

شروط کسر خدمت برای فرزندان کارمندان دولت و نیروهای مسلح

کریمی همچنین با اشاره به آن دسته از کارمندان دولت که در زمان هشت سال دفاع مقدس در مناطق جنگی مشغول به خدمت بودند نیز گفت: فرزندان این افراد نیز با توجه به شرایط و دستورالعملی که ابلاغ شده می‌توانند از این کسر خدمت‌ها بهره مند شوند به عنوان مثال فردی که در دوران دفاع مقدس کارمند وزارت نیرو بوده و وظیفه برق رسانی به مناطق جنگ زده را داشته گرچه رزمنده نبوده اما به سبب حضور و خدماتی که در مناطق جنگی داشته می‌تواند از این کسر خدمت‌ها برای فرزندش استفاده کند.

وی اضافه کرد: کارمندان نیروهای مسلح نیز که در طرحی به نام امام حسن مجتبی (ع) حضور داشتند جزو واجدین شرایط محسوب می‌شوند که جزئیات این طرح نیز به اطلاع مراکز خدمتی آنها رسیده است. مثلا ممکن است در زمان جنگ تحمیلی فردی در سیستان و بلوچستان حضور داشته که این فرد نیز جزو واجدین شرایط محسوب می‌شود یا افرادی که پس از پایان جنگ در مناطق عملیاتی کردستان حضور داشتند هم می‌توانند از چنین تسهیلاتی استفاده کنند که جزئیات آن و شرایط کامل آن به اطلاعشان رسیده است.

سربازان امریه مشمول کسر خدمت نمی‌شوند

جانشین رئیس سازمان وظیفه عمومی ناجا درباره اینکه آیا سربازان امریه نیز می‌توانند کسر خدمت‌های این چنینی را دریافت کنند گفت: سربازان امریه متعهد به انجام دو سال خدمت می‌شوند از این رو کسر خدمت به آنها تعلق نمی‌گیرد و آنها موظفند زمانی را که متعهد به انجام خدمت در آن شده‌اند سپری کنند.

کریمی اضافه کرد: در اجرای این طرح دیگر سال تولد مشمولان اهمیتی ندارد و تمامی افراد می‌توانند برای ثبت نام اقدام کنند. به عنوان مثال اگر فردی پدر یا مادرش سابقه حضور در جبهه را داشته و سه سال دیگر به سن مشمولیت یا اعزام به سربازی می‌رسد، باید در فرصت یک ماهه پیش‌رو نسبت به ثبت نام اقدام کند اما بررسی اولویت‌هایش و اینکه آیا جزو 20 هزار نفر قرار می‌گیرد یا خیر در همان سالی که موعد اعزام به سربازی‌اش باشد انجام خواهد شد اما ثبت نام باید امسال انجام شود.

فرزندخوانده‌ها کسر خدمت نمی‌گیرند

وی در پاسخ به این سوال که آیا فرزندخوانده‌ها می‌توانند کسر خدمت ناشی از ایثارگری، رزمندگی و آزداگی پدرخوانده یا مادرخوانده خود را دریافت کنند یا خیر؟ گفت: فرزندخوانده‌ها نمی‌توانند از این کسر خدمت‌ها استفاده کنند. همچنین اگر فردی والدین خود را از دست داده و عمو، پدربزرگ یا دیگر اقوامش کفالتش را برعهده گرفته باشند نیز نمی‌تواند به سبب سوابق آنان، کسر خدمت دریافت کند.

جانشین رئیس سازمان وظیفه عمومی ناجا تصریح کرد: همچنین سوابق ایثارگری پدربزرگ نیز نمی‌تواند برای نوه مورد استفاده قرار بگیرد و تنها سوابق پدر و مادر مورد قبول است.

کریمی درباره مرجع تشخیص درصد جانبازی و اینکه آیا تنها جانبازان دوران دفاع مقدس می‌توانند برای پسرانشان کسر خدمت دریافت کنند یا خیر به ایسنا گفت: شاخص تشخیص جانبازی بنیاد جانبازان است و تنها جانبازانی که در این بنیاد مدارکشان وجود داشته و به تأیید برسند می‌توانند از این کسر خدمت‌ها استفاده کنند درواقع اگر فردی در سال‌های اخیر به جانبازی رسیده و اطلاعاتش در این بنیاد به ثبت رسیده باشد می‌تواند از کسر خدمت استفاده کند.

انواع کسر خدمت‌ها قابل جمع است

وی درخصوص افرادی که ممکن است دیگر کسر خدمت‌ها را نیز دریافت کرده باشند گفت: در صورتی که این افراد واجد شرایط بهره مندی کسر خدمت‌های دیگر نیز باشد این کسرخدمت‌ها نیز قابل جمع شدن با یکدیگر هستند.

جانشین رئیس سازمان وظیفه عمومی ناجا تصریح کرد: به عنوان مثال ممکن است فردی با انجام پروژه‌ای کسر خدمت گرفته باشد و جزو 20 هزار نفر نخست کسر خدمت ایثارگری نیز قرار بگیرد که این دو کسر خدمت با یکدیگر جمع می‌شود.

امکان معافیت با کسر خدمت ایثارگری

کریمی با بیان اینکه طبق قانون افرادی که پدرانشان 30 ماه سابقه حضور در جبهه را داشته باشند از انجام خدمت سربازی معاف خواهند شد گفت: بنابراین اولویت‌های ما از 29 ماه رزمندگی آغاز می‌شود اما از سوی دیگر با توجه به اینکه گفته شده به ازای هر یک ماه رزمندگی و اسارت یک ماه نیز کسر خدمت به فرد تعلق می‌گیرد بنابراین قطعا در میان 20 هزار نفر نخست افرادی حضور دارند که مثلا 29 ماه یا 28 ماه کسر خدمت به آنان تعلق می‌گیرد در حالی که طول مدت سربازی کمتر از این مدت است. بنابراین این افراد از انجام خدمت سربازی معاف شده و دوره آموزشی را نیز در سال‌های آتی با فراخوان سازمان طی خواهند کرد.

جانشین رئیس سازمان وظیفه عمومی ناجا درباره اینکه این قانون تا چه مدت در کشور اجرا خواهد شد به ایسنا گفت: همانطور که گفته شد این قانون مربوط به برنامه ششم است بنابراین حداقل تا پنج سال آینده اجرایی خواهد شد و 20 هزار نفر نخست نیز در هر سال شناسایی می‌شوند.

وی درباره اینکه آیا با توجه به خوداظهاری متقاضیان نسبت به راستی آزمایی اظهاراتشان اقدام می‌شود یا خیر؟ تصریح کرد: پس از ثبت نام عملیات راستی آزمایی نیز انجام شده و براساس اطلاعات صحیح کسر خدمت‌ها به متقاضیان تعلق می‌گیرد. درخواست ما از متقاضیان این است که اطلاعات خود را کامل و درست در فرم‌ها وارد کنند تا کار با سرعت بیشتری پیش برود.

منبع: الف

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.alef.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «الف» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۵۸۲۶۴۲۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

بازندگان اصلی مالیات بر عایدی سرمایه

نسخه اصلاحی «مالیات بر عایدی سرمایه»، سه نوع معافیت طلایی برای چند‌خانه‌ای‌ها در نظر گرفته که با هدف اولیه طرح که «کنترل و کاهش فعالیت سوداگرانه و سفته‌بازانه» است، در تضاد قرار دارد. این تور جدید مالیاتی از این منظر –معافیت‌ها- شبیه مالیات بر خانه‌خالی است. با این حال، بازنده مالیات جدید، دو گروهی هستند که نباید باشند.

به گزارش ایران جیب، نسخه اصلاح‌‌‌شده طرح مصوب مجلس تحت عنوان «مالیات بر عایدی سرمایه» یا همان «مالیات بر سوداگری و سفته‌‌‌بازی» که در روزهای اخیر برای تایید نهایی و تبدیل‌‌‌شدن به قانون، به شورای نگهبان ارائه شد، حاوی تغییراتی نسبت به نسخه 1402، در «نحوه اعمال مالیاتی در بازار املاک مسکونی» است، اما برآیند این دستپخت جدید نمایندگان برای بازار مسکن برعکس آنچه باید باشد، به «مذاق چند‌خانه‌‌‌ای‌‌‌ها» خوش خواهد آمد و برای «خانه‌‌‌اولی‌‌‌ها» گران تمام خواهد شد.

بررسی‌‌‌های دنیای‌اقتصاد از آخرین متن ویرایش‌‌‌شده مالیات بر عایدی سرمایه حاکی است، طراحان، یک «معافیت طلایی» برای «مالکیت بیش از یک واحدمسکونی و معادل تعداد اعضای خانواده» در نظر گرفته‌‌‌اند که با اسم‌‌‌رمز «معافیت فرد بالای 18 سال مالک یک واحد مسکونی از پرداخت مالیات در صورت فروش بعد از دو سال از زمان مالکیت» در متن گنجانده شده است.

در کنار این معافیت ‌‌‌بزرگ که اجازه «داشتن بیش از یک خانه به یک خانوار» را می‌دهد، در معافیتی دیگر، سرپرست خانوار نیز می‌تواند «دو واحد مسکونی داشته باشد و برای فروش خانه دوم خود بعداز دو سال»، از مالیات بر عایدی معاف شود.

طراحان اما به این دو بخشش قناعت نکرده‌‌‌اند و در قالب معافیت سوم، اگر همان اعضای خانواده که هر کدام یک خانه به‌نام آنهاست، در کوتاه‌‌‌مدت (زیر دو سال)، بفروشند و بخرند (یک خانه را منتقل کنند و خانه دیگر را مالک شوند)، باز هم از مالیات بر عایدی معاف خواهند بود.

این سه چراغ‌‌‌سبز به «چند‌خانه‌‌‌ای‌‌‌ها» با اسم تعریف‌شده برای این طرح «مالیات بر سوداگری و سفته‌‌‌بازی» در تضاد است ضمن آنکه، هدف سیاستگذار را از اخذ این مالیات که «تنظیم بازار مسکن (قیمت خانه) از طریق کاهش تقاضای غیرمصرفی خرید آپارتمان و مهار معاملات مکرر» اعلام شده است نیز محقق نمی‌‌‌کند. به این ترتیب، برندگان چنین سیاستگذاری مالیاتی در بازار مسکن، همچون سیاست ناموفق اولی یعنی «مالیات بر خانه‌‌‌خالی»، همان‌‌‌هایی هستند که از نگاه سیاستگذار عامل تورم‌‌‌سازی این بخش شده‌‌‌اند.

دو گروه بازنده هستند

اما بازندگان مالیات بر عایدی، دو گروهی هستند که اتفاقا باید در امان باشند. این دو گروه دست‌‌‌کم از سال 97 تاکنون از امواج جهش‌‌‌های مکرر قیمت مسکن آسیب فراوان و بعضا جبران‌‌‌ناپذیر دیدند؛ یعنی خانه‌‌‌اولی‌‌‌ها (مصرفی‌‌‌ترین نوع تقاضا) و سازندگان (سرمایه‌گذاران ساختمانی).

خانه‌‌‌اولی‌‌‌ها قدرت خرید را از دست دادند و سازنده‌‌‌ها نیز چوب «رکود خریدهای مصرفی و افت تاریخی حجم معاملات مسکن» را خوردند و در نبود خریدار پایدار در بازار، امکان سرمایه‌گذاری مجدد ساختمانی را از دست دادند.

اما خانه‌‌‌اولی‌‌‌ها چطور ضرر می‌کنند؟ بازار مسکن پس ‌‌‌از استارت مالیات بر عایدی سرمایه با این مدل اشکال‌‌‌دار، در مسیری قرار می‌گیرد که از یکسو، «امکان خرید سرمایه‌‌‌ای واحد مسکونی» از کانال‌‌‌های خاص تدارک‌‌‌دیده شده -همان معافیت‌‌‌های دوگانه- تضمین می‌شود و از سوی دیگر، چندخانه‌‌‌ای‌‌‌ها به «نگهداری بلندمدت واحدهای مسکونی» برای کسب معافیت مالیاتی، تشویق خواهند شد و چون در بلندمدت، رشد قیمت ملک نه‌تنها از تورم که از بازدهی خیلی از بازارها، ‌‌‌ با فاصله زیاد، ‌‌‌ بیشتر است، تشویق به این مدل «سرمایه‌گذاری ملکی» با ابزار مالیاتی، ‌‌‌ یعنی تحقق ضدهدف در سیاستگذاری برای بخش مسکن. چرا که در شرایطی که نگهداری بدون استفاده آپارتمان در بلندمدت هزینه‌‌‌ای برای مالک ندارد، حتی بازار اجاره هم از این مسیر نفع نخواهد برد و مصرف‌کننده‌‌‌های بازار مسکن آسیب خواهند دید.

با این حال، صاحب بیش‌‌‌از دو واحد مسکونی که هر دو ملک به‌نام خودش است، اگر خانه‌‌‌دوم خود را زیر یک‌سال از زمان مالکیت بفروشد، مشمول مالیات می‌شود. مالیات تعریف‌شده بر عایدی سرمایه ملکی در حالت کلی به‌صورت «نرخ‌های پلکانی 5 درصد، ‌‌‌ 10‌درصد و 25 درصد» تعیین شده که دو نرخ اول تا سقف 100 میلیون عایدی واقعی (حذف عایدی ناشی از تورم از کل عایدی) و نرخ سوم بیش از این رقم را شامل می‌شود. این نرخ‌ها برای مالکی که زیر یک‌سال، ملک دوم خود را بفروشد، با 10‌درصد نرخ اضافه، اعمال می‌شود.

سازنده‌‌‌ها چطور ضرر می‌کنند؟

نسخه مصوب مجلس برای مالیات بر عایدی سرمایه، درباره «وضعیت سرمایه‌گذاران ساختمانی» یا همان تولیدکنندگان مسکن -سمت عرضه واحد مسکونی در بازار- مسکوت است به این معنا که تکلیف سازندگان را به عنوان ضلعی از بازار مسکن که در سال تعداد قابل‌توجهی واحد مسکونی ساخته‌‌‌شده را به عنوان مالک به فروش می‌‌‌رسانند روشن نکرده است؛ نه معافیتی به صراحت برای این گروه تعیین شده و نه اسمی از آنها برده شده است.

با این حال، از آنجا که سازنده‌‌‌ها طبق روال سنتی این بازار، مالکیت واحدهای مسکونی در حال ساخت را بعضا به نام اعضای خانواده‌‌‌شان در قراردادهای مشارکت‌‌‌ساختمانی می‌کنند و این واحدها با این مدل مالکیت با توجه به مدت زمان ساخت و فروش که زیر دو سال است، ‌‌‌ به بازار عرضه می‌شود، عملا مشمول مالیات بر عایدی سرمایه می‌شود.

حتی اگر همه واحدهای مسکونی در حال ساخت به نام سازنده باشد، این هم کل «تولیدات و سرمایه‌گذاری مولد فرد سرمایه‌گذار» را مشمول مالیاتی می‌کند که قرار است از سرمایه‌گذار غیرمولد ملکی اخذ شود.

تبعات این خطای سیاستی از نگاه صاحب‌‌‌نظران اقتصاد مسکن، «کاهش انگیزه ساخت‌‌‌وساز در سرمایه‌گذاران (سازنده‌‌‌ها)» و «کاهش عرضه مسکن جدید در بلندمدت» خواهد بود که عارضه ثانویه آن، سمت تقاضای مصرفی را تحت‌‌‌تاثیر قرار خواهد داد.

سازنده‌‌‌ها که طی این سال‌ها با «تورم تولید تاریخی» روبه‌رو بوده‌‌‌اند، با این مدل مالیات بر عایدی سرمایه، باید حدود یک‌چهارم «سود واقعی حاصل از زمان خرید ملک کلنگی و فروش واحد نوساز» در جریان ساخت‌وساز را به عنوان مالیات بپردازند. این برای سازنده‌‌‌ها غیرقابل تحمل است.

در این باره غلامرضا سلامی در شماره جدید تجارت‌‌‌فردا در یک میزگرد که با حضور داود سوری برای بررسی ابعاد موضوع مالیات بر عایدی سرمایه برگزار شده بود، اثر منفی این مالیات در بخش مسکن را «اختلال در ‌سازوکار بازار» و آسیب به سمت عرضه عنوان کرده است و در عین حال، این مالیات را عاملی برای قفل‌‌‌شدن بازار معاملات ملک می‌‌‌داند. داود سوری نیز از سیاستگذار خواسته است، ریشه انتظارات تورمی را مهار کند نه اینکه همه مشکلات بازار مسکن را به گروهی از معامله‌‌‌گران نسبت دهد.

بررسی‌‌‌ها نشان می‌دهد، آنچه به تحریک تقاضای سرمایه‌‌‌ای در بازار ملک منجر شده، اولا تورم سطح بالا و انتظارات تورمی بوده است و دوما نبود ابزار مناسب پوشش ریسک در برابر تورم. این دو عامل باعث شده طی سال‌های اخیر بخشی از سرمایه‌‌‌ها برای در امان ماندن از تورم، وارد بازار ملک شود.

این هجوم باعث شد طی دهه 90، قیمت واقعی مسکن به شکل بی‌‌‌سابقه‌ای افزایش پیدا کند؛ بیش از دو برابر. با این حال، حتی اگر سیاستگذار تصور می‌کند، راه کنترل تقاضای سرمایه‌‌‌ای در بازار مسکن، اخذ مالیات است، آن را هم بیراهه رفته و مالیات را به گونه‌‌‌ای طراحی کرده که تقاضای سرمایه‌‌‌ای از «تور» به‌راحتی عبور می‌کند و آن که نباید در تور بیفتد، گیر می‌کند.

مالیات مشقی عایدی بر سرمایه ملکی، دومین نوع مالیات معیوب برای این بازار است. دو سال پیش مالیات بر خانه‌‌‌های خالی تصویب شد و در آن، داشتن سه خانه از مالیات معاف شد؛ یک خانه در شهر اصلی، یک خانه در همان شهر به نام اعضای خانواده و یک خانه در شهر فرعی.

کانال عصر ایران در تلگرام

دیگر خبرها

  • بهره مندی ۶۷ هزار نفر مستمری بگیر از حمایتهای بهزیستی آذربایجان‌غربی
  • چرا طرح «مالیات بر عایدی سرمایه» جنجالی شد؟
  • سهمیه خانواده های شهدا و ایثارگران در استخدام ها لحاظ شود
  • معافیت پزشکی سربازان حین خدمت چطور انجام می‌شود؟
  • تسریع در روند رسیدگی به معافیت پزشکی سربازان حین خدمت
  • بازندگان اصلی مالیات بر عایدی سرمایه
  • بهره مندی از گلستان های گل محمدی برای جذب گردشگر
  • بهره‌مندی ۵۸۰ خانوار روستایی خراسان جنوبی از اینترنت پرسرعت
  • بهره مندی بیش از ۵ هزار نفر در البرز از مشاوره ژنتیک
  • بهره مندی هزار و ۶۸۳ شهر و روستای کردستان از گاز طبیعی